UNUTULAN BİR DEĞER YENİDEN YÜKSELİYOR: EDİRNE GÜLÜ’NDE HASAT BAŞLADI

Trakya Üniversitesi Havsa Meslek Yüksekokulu ve Havsa Belediyesi iş birliği ile okul bahçesine dikilen Edirne gülleri, festival tadında bir etkinlikle hasat edildi.

 

Şehrin maddi ve manevi tüm değerlerine sahip çıkan Trakya Üniversitesi, Edirne gülünü doğduğu topraklara geri döndürüyor. Özel bir tür olan Edirne gülünün yetiştirilmesi ve yaygınlaştırılması amacıyla Havsa Meslek Yüksekokulu bahçesine ekilen güller; Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, Havsa Kaymakamı Reşit Özer Özdemir, Havsa Belediye Başkanı Av. Aydın Balkan, Havsa MYO Müdürü Prof. Dr. Mustafa Tan ile akademisyenler, öğrenciler ve Havsa halkının da katıldığı etkinlikle hasat edildi.

 

İstiklal Marşı ve Saygı Duruşu ile başlayan etkinlikte bir açılış konuşması gerçekleştiren Havsa MYO Müdürü Prof. Dr. Mustafa Tan, geçmişte Edirne’nin gülcülüğün merkezi olduğunu, çevre yerlere güllerin Edirne’den yayıldığını ve Osmanlı Devleti’nde Edirne gülüne dair çıkarılan fermanlar olduğunu ifade etti. Gülcülüğün, 93 Harbi nedeniyle Edirne’de bitme noktasına geldiğini fakat göçler ile Anadolu’nun dört bir yanına yayıldığına dikkat çeken Tan “Edirne’de tarla olarak Edirne gülünü görmemiz mümkün değil. Edirne’nin gülleri şu anda camilerin avlularında, mezarlıklarda, yol kenarlarında ve eski kerpiç evlerin bahçelerinde görülüyor. Ama bizler yüksekokul olarak Rektörümüz Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu’nun destekleriyle bu güllerin kaybolmaması için bir proje oluşturduk. Bu gülleri toplayarak koruma altına alıyoruz. Genel Sekreterliğimiz, Havsa Belediyesi ve Edirne Orman İşletme Müdürlüğünün destekleriyle bir zamanlar balçık olan bu arazimizde 200 adet gül fidanı ve 1500 adet lavanta dikimi gerçekleştirdik. Gülcülüğü tekrar doğduğu topraklara döndürmek ve yaygınlaştırmak amacıyla bu organizasyona imza atıyoruz. Belki buralarda yeniden gül tarımı başlar.” dedi.

 

Göreve başladığı günden bu yana Trakya Üniversitesi Havsa Meslek Yüksekokulu ile ortak çalışmalara imza atmayı hedeflediklerini ifade eden Havsa Belediye Başkanı Av. Aydın Balkan “Tarım, ülke ekonomimizde de dünya ekonomisinde de son zamanlarda oldukça ön plana çıkmaya başladı. Tarımla ilgili alternatif çalışmalar da ön plana çıkıyor. Özellikle bölgemizde alternatif tarımla ilgili ne yapılabilir, ne yapabiliriz derken Mustafa Tan hocamızın bu çalışmasıyla öğrenmiş olduk ki aslında bölgemizde bugün alternatif tarım dediğimiz, geçmişte geleneksel tarım olan gül yetiştiriciliği ön planda. Ben bu çalışmalar için Mutafa Tan ve Rektör Erhan Tabakoğlu hocalarımıza teşekkür ediyorum.” dedi.

 

Başkan Balkan, Edirne Kırmızısı’na rengini veren kökboya bitkisinin Havsa’da yetiştirildiği bilgisini paylaşarak lavanta ve gül bahçesini geliştirmek için Rektör Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu’ndan destek sözü istedi.

 

Akademik bir birimin bahçesinde güllerin, lavantaların, farklı renkte ve kokuda çiçeklerin yeşermesini oldukça anlamlı bulduğunu söyleyen Havsa Kaymakamı Reşit Özer Özdemir, kültürel olarak zengin bir millet olduğumuzu ifade ederek “Kaybolmaya yüz tutmuş değerlerimizi ata yadigârı olarak kabul edip gerekli kıymeti vermekle mükellefiz. Bugün bizim topraklarımızdan yetişen lalenin Hollanda’da gelmiş olduğu noktayı görebiliriz. Bizler de gerek Edirne Kırmızısı gerek Edirne gülü gerek burada çok farklı bir noktaya doğru giden aromatik bitkilerimiz gibi kıymetlerimizi, değerlerimizi hep beraber geliştirmeye devam edeceğiz.” dedi.

 

Edirne’nin tarihsel ve kültürel olarak zengin bir şehir olduğunu fakat yaşanılan acılarla bu zenginliğin zaman içerisinde kaybolduğunu ifade eden Rektör Erhan Tabakoğlu “Amerika’da bulup getirdiğimiz kitapta görüyoruz ki 1700’lerde kırmızı rengin en alasını ortaya koymuş, üretmiş bir Edirne var. Bakıyoruz burada ekilmiş tarlalar var Edirne Kırmızısı için. Bir Edirnekâri var. Sonra gül… Burada bir saray vardı. Bu saray gül suyu ile yıkanırdı. Peki bu güller nerede? O bahçeler harap olmuş, yıkılmış. Bir şifahanemiz vardı. Şifahanemizde her türlü tıbbi bitkiler kullanılırdı. Nerede bu bitkiler?” dedi.

 

Kaybolan bu değerleri Trakya Üniversitesinin bilimsel metotlarla yeniden ortaya koyduğunu ifade eden Rektör Tabakoğlu “Trakya Üniversitesi, kendi değerlerini tekrar bulup ortaya çıkartan ve bunu kıymetlendiren çalışmalarla gündeme geliyor. Prof. Dr. Mustafa Tan Hocam, Ziraat Fakültemizin eksikliğini bizlere hissettirmeyen çalışmalara imza atıyor. Gördüğünüz araziyi bir laboratuvara çevirdi. Bir yandan da Edirne Kırmızısı’nın en güzel rengini verecek, en çok verimi sağlayacak türü bulmak adına bir TÜBİTAK projesi yürütüyor. Bu toprakları adeta tıbbi aromatik bitkiler bahçesi yaptı.” şeklinde konuştu.

 

Edirne gülünün yeniden doğduğu topraklara dönmesinin bir hayalin gerçekleşmesi olarak değerlendiren Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu “Gül ki medeniyetimizin en önemli bitkilerinden, milletimizin en önemli değerlerinden. Çünkü Peygamber Efendimizin sembolü, kokusu onun kokusudur. Bundan dolayı kendisine büyük kıymet verilen ve göçlerle Anadolu’nun içlerine taşınan gül yeniden Edirne’ye dönüyor. İlk tohumlar burada atıldı, sonrasında Balkan Yerleşkesi’ne de beş dönüm ektik. Onlar da yavaş yavaş büyüyor. İnşallah Havsa’da o gül bahçelerini yaygınlaştıralım, büyütelim. Havsa’yı bu konuda özel bir yer haline getirelim.” dedi.

 

Trakya Üniversitesi Havsa Meslek Yüksekokulunun gül ve gülcülük üzerine çalışmalarının sadece ekimle sınırlı olmadığını ifade eden Rektör Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, açılan eğitimler ve kurslarla gülcülüğün yaygınlaştırıldığını da söyledi. 26-27 Mayıs tarihleri arasında Havsa Sempozyumu’nu gerçekleştireceklerini belirten Rektör Tabakoğlu, desteklerinden ötürü Havsa Belediye Başkanı Aydın Balkan’a teşekkür ederek konuşmasını sonlandırdı.

 

Açılış konuşmalarının ardından Havsa Meslek Yüksekokulu ve Havsa Halk Eğitim Müdürlüğü iş birliğinde açılan Tıbbi Aromatik Bitki Yetiştiriciliği Kursunda başarılı olanlara belgeleri takdim edildi.

 

Havsa Belediyesi Halk Oyunları ekibinin gösterisi ile devam eden programda bakır imbik yönetimi ile gülden yağ çıkarılışı sembolik olarak katılımcılara aktarıldı.

 

Gül aromalı ikramların da yer aldığı etkinlik, Keşan Belediye Bandosu eşliğinde gerçekleşen gül hasadı ile sona erdi.

Ek Resimler
Bu içerik 27.05.2022 tarihinde yayınlandı ve toplam 344 kez okundu.